Projekt Comenius "Europa na talerzu" 2009 -2011
- Szczegóły
- Odsłony: 3891
This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein |
![]() |
Projekt ?Europa na talerzu? jest wielostronnym projektem partnerskim, w ramach którego uczniowie siedmiu państw europejskich odkrywają tajniki tradycji kulinarnych krajów partnerskich. Szkoły partnerskie to szkoły średnie o profilu zawodowym, dlatego też głównym celem projektu jest zainteresowanie uczniów przedmiotami zawodowymi, a w szczególności tymi związanymi ze sztuką kulinarną. Osiągnięcie zaplanowanego celu mają zapewnić działania, podczas których uczniowie będą brali udział w lekcjach i konkursach gotowania w szkołach partnerskich, poznają sposoby przyrządzania i podawania dań, nakrycia stołu, dekoracji stołu, oraz wezmą udział w wycieczkach i warsztatach związanych z tematyką kulinarną. Podczas swojej pracy uczniowie zorganizują dni państw partnerskich w swoich szkołach, nagrają programy kulinarne swojego autorstwa, zredagują słowniczki kulinarne, oraz stworzą kalendarz ze zdjęciami z wydarzeń projektowych oraz przepisami dań na każdy miesiąc z różnych krajów Europy.
- CELE PROJEKTU
-
Głównym celem jest zainteresowanie uczniów przedmiotami zawodowymi.
Cele szczegółowe to:
- podniesienie umiejętności zawodowych uczniów w dziedzinie żywienia
- podniesienie poziomu wiedzy uczniów na temat obcych kultur i ich tradycji żywieniowych
- poszerzenie kompetencji językowych uczniów (język angielski) w zakresie przedmiotów zawodowych, jak również poszerzenie słownictwa z zakresu życia codziennego
- podniesienie atrakcyjności uczniów na krajowym i zagranicznych rynkach pracy
- rozwijanie się uczniów i ulepszenie kontaktów interpersonalnych
- wzrost zrozumienia międzynarodowego oraz likwidacja uprzedzeń
- poszerzenie wiedzy uczniów i nauczycieli na temat różnorodności kulturowych i językowych w Europie, i kładzenie nacisku na ich poznawanie
- doskonalenie wiedzy nauczycieli przedmiotów zawodowych i wymiana doświadczeń na tematy kulinarne z nauczycielami z krajów partnerskich
- opracowanie innowacyjnych metod nauczania i materiałów dydaktycznych do nauki przedmiotów zawodowych.
- promowanie stosowania nowoczesnych technologii informacyjno-komunikacyjnych wśród uczniów i nauczycieli
- zainteresowanie społeczności szkolnej kontaktami międzynarodowymi
- poszerzenie wiedzy społeczności szkolnej i lokalnej na temat obcych kultur i ich tradycji żywieniowych
- wzbogacenie i uatrakcyjnienie oferty edukacyjnej szkoły
- wzrost zagranicznych wyjazdów uczniów i nauczycieli
- NAUCZYCIELE REALIZUJĄCY
-
ALEKSANDRA KLAMAN-CHMIELEWSKA ? KOORDYNATOR
DAWID CHMIELEWSKI ? język angielski
MIROSŁAWA CYMAN ? przedmioty zawodowe, geografia
AGNIESZKA KAZIMIERCZAK ? przedmioty zawodowe
- KOORDYNATOR
-
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach
Sierakowice, Poland
- PARTNERZY
-
Centre Educatif Communal Secondaire de Couillet-Marcinelle, Couillet, Belgia
Grupul Şcolar ?Andrei Şaguna? Oradea, Oradea, RumuniaProfesionalna Gimnazia Po Targovia I Restorantiorstvo, Vratza, Bułgaria
Lycée des Métiers Hôtellerie Services Jules Lecesne, Le Havre, FrancjaInstituto de Educaç?o e Formaç?o do Sorraia, Lda. ? Escola Profissional de Hotelaria e Turismo de Lisboa,
Salvaterra de Magos, Portugalia
- PROGRAMY KULINARNE
-
Programy kulinarne pokazujące przygotowanie tradycyjnych dań z krajów partnerskich. DVD z programami można wypożyczyć ze szkolnej biblioteki.
- SŁOWNICZEK
-
Słowniczek ze zwrotami użytymi w programach kulinarnych.
- PRZEPISY
-
Przepisy tradycyjnych dań z krajów partnerskich: