Leonardo da Vinci- "Europejski stół"

Share

O PROJEKCIE

Projekt "Europejski stół" jest projektem mobilności, w ramach którego 14 uczniów technikum o profilu gastronomicznym z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach wyjedzie za granicę (do Niemiec i Francji) na okres 4 tygodni w celu szkolenia i zdobywania praktycznego doświadczenia zawodowego w zakresie gastronomii i hotelarstwa.

Partnerami będą organizacje przyjmujące tj. Vitalis Betreuungsgesellschaft
für Modellprojekte mbH z siedzibą w Schkeuditz w Saksonii oraz Lycée des Métiers Hôtellerie Services Jules Lecesne w Le Havre we Francji. Powyższe instytucje zobowiązały się do załatwienia wszystkich formalności związanych z organizacją i przebiegiem zajęć uczniów w różnych zakładach gastronomicznych.

Praktyki te będą stanowić integralną część szkolenia mającego na celu rozwój zawodowy uczestników. Najważniejszą potrzebą młodzieży ze środowisk wiejskich jest mobilność zawodowa i kształtowanie postaw przedsiębiorczych zwiększających szansę na zdobycie zatrudnienia czy samozatrudnienie po ukończeniu szkoły. Udział uczniów w projekcie będzie dla nich nowym wyzwaniem, a zdobyte doświadczenie i umiejętności zwiększą szanse na zatrudnienie, gdyż w większym stopniu spełnią oczekiwania potencjalnego pracodawcy. Projekt uwzględnia też potrzeby związane z jakością i efektywnością kształcenia zawodowego zawarte
w strategii powiatu i województwa. 

 
CELE

Najważniejsze cele:

- podniesienie wiedzy, umiejętności i kwalifikacji praktycznych zwiększających szanse na konkurencyjnym rynku pracy i ułatwiających mobilność

- poszerzenie wiedzy w zakresie zasad organizacji i kultury pracy w innych krajach

- poszerzenie umiejętności językowych w zakresie przedmiotów zawodowych i życia codziennego

- wykorzystywanie TI

- kształtowanie cech przedsiębiorczości, tolerancji i wrażliwości, wynikających z różnic mentalnych i kulturowych

- podniesienie atrakcyjności uczniów na krajowym i zagranicznym rynku pracy

- zapoznanie się z europejskimi standardami pracy (HACCP, GHP, GMP)

- dowartościowanie siebie

- nawiązanie współpracy międzynarodowej i kontaktów osobistych.

 

 
MIEJSCE PRAKTYK

Staże odbywać się będą od 1 do 29 lipca 2012 r. - 4 tygodnie dla grupy 14 uczniów (10 w Niemczech, 4 we Francji):

- w Niemczech w firmach: Gate Gourmet Mitte Leipzig GmbH - 4 uczniów, Sodexo Catering Gmbh - 4 uczniów, K&R Catering GmbH - 2 uczniów,

- we Francji w hotelu Novotel - 4 uczniów.

 

 
REKRUTACJA

Regulamin rekrutacji
Rekrutacja raport
Lista uczestników

  

 
POBYT NIEMCY

Aby zobaczyć prezentację kliknij TU

 

Lipsk i Schkeuditz

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 Praktyki

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

Zwiedzanie

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 
POBYT FRANCJA

Praktyki

imageimageimageimageimage

 Paryż

imageimageimageimageimageimageimageimageimage

Honfleur

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 Hawr

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 Fecamp

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 Etretat

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

 

 

 

 

 
PO POWROCIE

Dla dziesięciorga uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach wakacje 2012 zyskały status niezapomnianych i absolutnie wyjątkowych. Natalia Brzeska, Natalia Domaszk, Weronika Konkel, Agata Gojtowska, Natalia Jankowska, Agata Skrzypkowska, Bartłomiej Cierocki, Jacek Formela, Rafał Kotłowski i Stanisław Klawikowski, czyli uczniowie obecnej IV i III klasy Technikum żywienia i gospodarstwa domowego, mieli szczęście uczestniczyć w tym czasie w praktykach zawodowych w Niemczech. Stało się to możliwe dzięki projektowi Leonardo da Vinci pt. ?Europejski stół?, którego autorką i koordynatorką jest pani dyrektor Krystyna Formela. Jeszcze przed zakończeniem roku szkolnego uczniowie zostali skrupulatnie przygotowani do wyjazdu poprzez szereg dodatkowych zajęć, które zostały przygotowane specjalnie dla nich przez nauczycieli ZSP. Brali udział w dodatkowym kursie języka niemieckiego. Mieli też zajęcia merytoryczne, dotyczące kultury Niemiec, a także takie, które pomogły im się odnaleźć w nowym miejscu i zespole ludzi.

Praktyki zostały zorganizowane przy udziale firmy Vitalis, która gościła nas w swojej bazie w Schkeuditz, niedaleko Lipska. Opiekunką merytoryczną z ramienia firmy była pani Małgorzata Worona, a opiekunem wysłanym przez ZSP pani Ewelina Telega. Razem z uczestnikami innych projektów z Portugalii, Chorwacji, Rumunii, Malty, Węgier, a także Polski mieliśmy do dyspozycji odrestaurowany dworek i przynależące do niego budynki. Wszystko otoczone zielenią, w sąsiedztwie park krajobrazowy, a za płotem rzeka i niewielka hodowla danieli. Uczniowie codziennie od poniedziałku do piątku opuszczali te sielskie włości i udawali się na praktyki do pięciu zakładów gastronomicznych znajdujących się przy hotelach i firmach na teranie Schkeuditz i Lipska. Odbywali tam kilkugodzinny trening podczas którego mogli ćwiczyć i rozwijać posiadane umiejętności kulinarne, poznawali nowe potrawy, uczyli się obsługi sprzętu, zaznajamiali się z europejskimi standardami gastronomicznymi oraz pielęgnowali umiejętność pracy w międzynarodowym i wielokulturowym zespole. Wszyscy trafili do zakładów, które przyjęły ich bardzo serdecznie, umiejętnie prowadziły ich szkolenie i nie potrafiły się z nimi rozstać na koniec projektu.

Każdego dnia po powrocie z treningu oraz w weekendy do naszej dyspozycji był cały asortyment zajęć, który pomagał nam się relaksować po efektywnym dniu pracy i zacieśniać więzi z uczestnikami innych krajów. Baza w Gut Wehlitz ma swój wewnętrzny club, prowadzony przez pracowników firmy Vitalis. Mogliśmy tam miło spędzać wieczory, wymieniać się spostrzeżeniami i doświadczeniem, grać w bilard czy X Box oraz przede wszystkim szaleć na parkiecie. Na terenie znajdowały się także boiska do siatkówki, piłki nożnej, a dodatkowo można było korzystać z dostępnych rowerów.  Centrum Schkeuditz często wabiło nas swoją kręgielnią, w której świetnie się bawiliśmy. Lipsk również stał przed nami otworem, więc dużo czasu spędziliśmy na poznawaniu tego miasta. Wraz z innymi grupami wybraliśmy się nawet na zwiedzanie Lipska nocą, co było dla nas ekscytującym przeżyciem. Dwa weekendy spędziliśmy również na zwiedzaniu Drezna i Berlina. Jesteśmy pod dużym wrażeniem tych miejsc. W każdym z nich poświęciliśmy czas nie tylko na zwiedzanie typowych atrakcji turystycznych, ale też na odwiedzenie miejsc związanych z naszym przyszłym zawodem. Były to m.in. stary browar, starodawna ciastkarnia,  hotel Ritz-Carlton w Berlinie czy najpiękniejszy sklep mleczny świata w Dreźnie.

Niektórym perspektywa spędzenia czterech tygodni na praktykach zawodowych w obcym kraju może wydawać się przerażająca, ale przykład naszego miesiąca spędzonego w Niemczech powinien ostatecznie nakłonić ich do zmiany zdania i rozwiać wszelkie ich wątpliwości. Spożytkowaliśmy ten czas bardzo owocnie ? wiele się nauczyliśmy , a przy tym nabraliśmy odwagi, pewności siebie i nawiązaliśmy kontakty, które (jak mamy nadzieję) będą trwały jeszcze długo. Zyskaliśmy też na atrakcyjności na rynku pracy, gdyż uczestnictwo w projekcie łączy się z uzyskaniem szeregu certyfikatów i referencji, m.in. Certyfikatu Europass. Nie pozostaje nam nic innego jak podziękować za daną nam szansę, polecić podobne wyjazdy wszystkim innym uczniom i żyć nadzieją, że uda nam się jeszcze wyjechać na podobny trening.


Wręczenie Europassów.

imageimageimageimageimageimageimage

 

 

 
PRZEPISY

Przepisy część I

Przepisy część II

 

 
 

Newsletter

Chcesz być informowany na bieżąco o wydarzeniach w naszej szkole ? Zapisz się do newslettera

Kontakt

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych
ul. Dworcowa 3
83-340 Sierakowice

  • T: 58 6816270

Znajdź nas

Bądź zawsze na bieżąco. Dołącz do nas w sieciach społecznościowych...

Dziennik elektroniczny

Informacje dla rodziców i uczniów