Szkoła promująca zdrowie
- Szczegóły
- Odsłony: 1785
- KONCEPCJA I STANDARDY SzPZ
-
Koncepcja szkoły promującej zdrowie
Podstawą koncepcji Szkoły Promującej Zdrowie są założenia promocji zdrowia, zgodnie z którymi:
• zdrowie jest tworzone przez ludzi w codziennym życiu, we wszystkich siedliskach, w których żyją, uczą się, pracują, wypoczywają, bawią się; jednym z siedlisk jest szkoła i jej społeczność – nauczyciele, pracownicy niepedagogiczni, uczniowie i ich rodzice;
• niezbędne są dwa wzajemnie powiązane rodzaje działań:
- działania indywidualne ludzi, którzy starają się, aby ich styl życia był prozdrowotny,
- działania wspólne społeczności, która tworzy sprzyjające zdrowiu środowisko fizyczne i społeczne;
• warunkiem skuteczności działań jest uczestnictwo, zaangażowanie jak największej liczby członków danej społeczności; programy promocji zdrowia są wdrażane „z ludźmi”, a nie „dla ludzi”; w szkole niezbędne jest uczestnictwo nauczycieli, innych pracowników, uczniów (rzeczywiste, a nie pozorne) i współpraca z rodzicami uczniów.
W sieci Szkoły dla Zdrowia w Europie (SHE) przyjęto, że promocja zdrowia w szkole to wszelkie działania podejmowane w celu ochrony i poprawy zdrowia wszystkich członków społeczności szkolnej. Istotą Szkoły Promującej Zdrowie jest całościowe podejście do promocji zdrowia w szkole (ang. whole school approach to health promotion), które jest znacznie szersze niż realizacja programów edukacyjnych dotyczących różnych aspektów zdrowia.
Standardy szkoły promującej zdrowie
1. Koncepcja pracy szkoły, jej struktura i organizacja sprzyjają uczestnictwu społeczności szkolnej w realizacji działań w zakresie promocji zdrowia oraz skuteczności i długofalowości tych działań.
2. Klimat społeczny szkoły sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu uczniów, nauczycieli i innych pracowników szkoły oraz rodziców uczniów.
3. Szkoła realizuje edukację zdrowotną i program profilaktyki dla uczniów, nauczycieli i innych pracowników szkoły oraz dąży do poprawy skuteczności działań w tym zakresie.
4. Warunki oraz organizacja nauki i pracy sprzyjają zdrowiu i dobremu samopoczuciu uczniów, nauczycieli i innych pracowników szkoły oraz współpracy z rodzicami.
W bieżącym roku szkolnym nasza szkołą przytępiła do realizacji standardu: 2 i 3.
W tworzeniu szkoły promującej zdrowie współuczestniczą:
- uczniowie;
- nauczyciele;
- rodzice;
- inni pracownicy szkoły;
- inne osoby ze społeczności lokalnej.
Poradnik- Szkoła Promująca Zdrowie
- SKŁAD ZESPOŁU
-
Liceum:
Iwona Tesmer – koordynator
Maria Browarczyk
Magdalena Kurat
Ewa Szlaga-Ortmann
Karolina Neubauer
Mariola Kałduńska
Technikum:
Alicja Ludwikowska – koordynator
Natalia Knapik
Magdalena Kurat
Agnieszka Kazimierczak
Przemysław Kowalczuk
Mariola Kałduńska
- ANKIETA
-
WYNIKI ANKIETY W ZSP
WNIOSKI :Ankieta dla rodziców
- Ponad 75% ankietowanych rodziców zna zasady zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia.
- Wiedzę na temat zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia rodzice czerpią z telewizyjnych programów kulinarnych i Internetu.
- 70% ankietowanych rodziców stosuje zasady zdrowego żywienia natomiast 50% ankietowanych stosuje zasady aktywności fizycznej.
- 50% ankietowanych rodziców dzieli się wiedzą na temat zasad odżywiania/ zasad zdrowego stylu życia – wiedzę przekazują przede wszystkim dzieciom, rodzinie i znajomym.
- Ok. 50% ankietowanych rodziców doskonali w rodzinie zasady zdrowego stylu życia/ zdrowego żywienia.
- Powyżej 40% ankietowanych rodziców ma świadomość, że niewystarczająco doskonalą zasady zdrowego stylu życia/ zdrowego żywienia.
- Ok. 50% ankietowanych rodziców jest zainteresowanych pogłębieniem wiedzy na temat zasad zdrowego żywienia poprzez warsztaty kulinarne w ZSP w Sierakowicach lub poprzez wykłady ze specjalistą (ok. 24%).
- Wiedzę o zdrowym stylu życia rodzice chcieliby pogłębić poprzez udział w imprezie promującej zdrowy styl życia w ZSP Sierakowicach (38%), poprzez szkolny blog o aktywności fizycznej prowadzony przez uczniów ZSP (27%) i porady trenera personalnego zorganizowane w ZSP w Sierakowicach (26%).
Ankieta dla uczniów:
LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE
- Ponad 50% ankietowanych uczniów zna zasady zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia.
- Wiedzę o zasadach zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia młodzież czerpie z akcji/ imprez prozdrowotnych w środowisku/ regionie – 40% oraz od rodziców (40%).
- Ponad 60% ankietowanych uczniów przyznaje, że rodzina stosuje zasady zdrowego żywienia, ale nie wystarczająco.
- Ponad 30% ankietowanej młodzieży nie stosuje zasad zdrowego żywienia podczas przygotowywani posiłków.
- Ponad 50% ankietowanych uczniów nie dzieli się wiedzą na temat zasad zdrowego żywienia/ zdrowego stylu życia.
- Ok. 74% ankietowanych uczniów jest zainteresowanych pogłębieniem wiedzy na temat zasad zdrowego żywienia poprzez warsztaty kulinarne w ZSP w Sierakowicach lub poprzez wykłady ze specjalistą (ok. 67%).
- Wiedzę o zdrowym stylu życia uczniowie chcieliby pogłębić poprzez porady trenera personalnego (73%) oraz powyżej 40% młodzieży deklaruje udział w imprezie promującej zdrowy styl życia i pozalekcyjnych zajęciach sportowych.
TECHNIKUM EKONOMICZNE
- 72% ankietowanych uczniów zna zasady zdrowego odżywiania natomiast 60% zna zasady zdrowego stylu życia.
- Wiedzę na temat zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia rodzice czerpią z Internetu (ponad 70%) oraz z telewizyjnych programów kulinarnych (48%) i telewizyjnych programów o aktywności fizycznej (45%).
- Ankietowani przyznają, że w rodzinie stosują zasady zdrowego żywienia, ale nie wystarczająco (80%).
- Ok. 20% ankietowanych uczniów nie stosuje zasad zdrowego żywienia i zdrowego stylu życia.
- Ok. 55% ankietowanych uczniów jest zainteresowanych pogłębieniem wiedzy na temat zasad zdrowego żywienia poprzez wykłady ze specjalistą oraz poprzez warsztaty kulinarne w ZSP w Sierakowicach (ok.41%).
- Wiedzę o zdrowym stylu życia uczniowie chcieliby pogłębić poprzez porady trenera personalnego (59%) natomiast 38% młodzieży deklaruje udział w pozalekcyjnych zajęciach sportowych.
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH/TECHNIKUM AGROBIZNESU
- Ponad 60% ankietowanych uczniów zna zasady zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia.
- Wiedzę o zasadach zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia młodzież czerpie z telewizyjnych programów kulinarnych (57%) oraz z akcji/ imprez prozdrowotnych w środowisku/ regionie – 45% i telewizyjnych programów o aktywności fizycznej (42%).
- Ponad 70% ankietowanych uczniów przyznaje, że rodzina stosuje zasady zdrowego żywienia, ale nie wystarczająco natomiast 55% młodzieży deklaruje, że rodzina stara się doskonalić zasady zdrowego żywienia.
- 20% ankietowanej młodzieży nie stosuje zasad zdrowego żywienia podczas przygotowywani posiłków.
- Ponad 50% ankietowanych uczniów dzieli się wiedzą, ale rzadko na temat zasad zdrowego żywienia/ zdrowego stylu życia.
- Ok. 60% ankietowanych uczniów jest zainteresowanych pogłębieniem wiedzy na temat zasad zdrowego żywienia poprzez warsztaty kulinarne w ZSP w Sierakowicach lub poprzez wykłady ze specjalistą (ok. 58%).
- Wiedzę o zdrowym stylu życia uczniowie chcieliby pogłębić poprzez porady trenera personalnego (48%) oraz powyżej 40% młodzieży deklaruje udział w imprezie promującej zdrowy styl życia.
- SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE- DZIAŁANIA W ZSP
-